sosyoloji ,organik yaşam,seyehat

23 Aralık 2013 Pazartesi

MİLLİ PİYANGO ,AT YARIŞLARI,İDDAA,SAYISAL LOTO HARAM MIDIR?

YAKLAŞAN YILBAŞI ADI ALTINDA ÖZELLİKLE YAPILMASIN DA BÜYÜK BİR ARTIŞIN BEKLENDİĞİ BU TARZ ŞANS OYUNLARI HAKKINDA Kİ YAZI:


Milli piyango bileti almak haram mıdır? At yarışı, iddaa, sayısal loto gibi şans oyunları oynamak günah mıdır? Gibi sorulara cevaplar veriliyor.
Kumar ortaya para veya mal koyarak oynanan şans oyunudur.
Şans oyununda kazanma ve kaybetme ihtimali vardır. Milli piyango, at yarışı, iddaa, sayısal loto gibi oyunlarda insanlar belli bir miktar para verirler ve oyunu kazanırlarsa oyunu kaybedenlerin verdiği paraların bir kısmını, çoğunu veya tamamını alırlar. Bu oyunların hepsi kumardır. Kumar oynamak haramdır. İçkinin her çeşidinin haram olduğu gibi kumarın her çeşidi de haramdır. Kumarın haram olduğu Kur’an ayeti ile sabittir.
“Ey iman edenler, şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Bunlardan uzuk durun ki kurtuluşa eresiniz. Mâide Sûresi, 90. Ayeti Meali
Bir insan kesin olarak sarhoş olmayacağını bilse bile içki içemez çünkü içki içmeyi Allah yasaklamıştır. Aynen öyle de bir insan oynadığı kumar oyununda kesin olarak kazanacağını bilse bile kumar oynaması haramdır.
Karşılıklı iddialaşmak da kumardır. Mesela sokakta futbol oynayan gençler karşılıklı bir şekilde yemek ısmarlama gibi şeyler için iddiaya girse bu da kumar olur. Ancak bir taraf  ”siz kazanırsanız biz yemek ısmarlarız ama biz kazanırsak siz bize bir şey ısmarlamayın” derse o zaman bu durum kumar olmaz.
Milli piyango bileti almak, at yarışı, iddaa, sayısal loto oynamak gibi fiillerin, kumar oyunlarının, haram olmasının bazı sebepleri ve açıklamaları:
1. Kumar oynamak insanın bütçesine zarar verir. İnsan, emek vererek saatlerce çalıştığı bir işten kazandığı parayı meşru dairede harcamak yerine kumar oynadığında kaybettiği zaman o emeklerinin sonucunda kazandığı parayı ziyan etmiş olurEğer kumar oynayan ve kumarda kaybeden kişi evli ise veya anne, babasının nafakasını karşılıyor ise onların haklarına tecavüz etmiş olur. 
2Kumar oynayıp oyunda kaybeden insan, ki çoğunlukla kumarda kaybedilir, üzülür. Üzülen o kişiye başkaları da şefkatle bakmaz çünkü kaybedilen para gayrimeşru yoldan kaybedilmiştir ve kumar oynayan insanların yaptığı bu işler çoğu insan tarafından küçük görülen fiillerdir. Bu sebeple oyunu kaybeden insan başkalarından istediği teselliyi bulamaz ve hatta bazıları tarafından dışlanabilir. İstediği teselliyi bulamayan o insan yalnızlaşır.
3. Kumar oynayıp oyunu kaybeden insan kaybettiği parasını geri almak için tekrar aynı oyunu oynar. Bu durum böyle sürer ve devam eder ve o kişi kötü yönde kazanma hırsı ile zarar görür. Bu hırs insanı kıskançlığa, çekememezliğe sürükler, kişinin psikolojisini olumsuz yönde etkiler.
4. Kumar oynayan insan vaktini boş yere geçirmiş olur. Oyun hakkında uzun uzun düşünmek, oyundan kazanmak istediği paranın hayallerini kurmak da vaktin zayi edilmesidir. Bu fani dünyada insanın çok mühim vazifeleri vardır ve insan, vaktini iyi bir şekilde değerlendirmelidir.
5. Kumar oynayan insan kolay yoldan para kazanma sevdasına tutulur ve tembelliğe alışır. Tembellik insanın, nefsine kolayca hâkim olmasını engeller. Ayrıca bu tembellik insanı helal yoldan çalışma konusunda da tembelliğe iter ve insan helal yoldan para kazanılacak işlere yeterli ilgi ve çabayı göstermeyebilir.
Şans Oyunları Hakkında Sorulabilecek Bazı Sorulara Cevaplar:
Soru: Fakirlere yardım, ihtiyaç sahiplerine destek olmak maksadıyla kumar oynayabilir miyiz?
Cevap: Kumar oynamak haramdır. Hayır işleri yapmak için harama girilmez. Kumardan kazandığı parayı fakirlere veren insan sevap kazanamaz. Fakir insanlara yardım etmek için hırsızlık yapılamayacağı gibi hayır işleri yapmak için kumar da oynanamaz.
Soru: Kumarı sadece eğlence maksadıyla oynuyoruz. Bunun bir zararı var mıdır?
Cevap: İnsan helal dairesinde de eğlenebilir. Eğlence maksadı ile kumar oynamak da haramdır.
“Helal dairesi geniştir, keyfe kâfi gelir, harama girmeye hiç lüzum yoktur.”
(Sözler, Risale-i Nur)
Haram işlemenin sonucu hüsrandır. Harama giren, haram para kazanan bir insan ciddi anlamda pişman olup tevbe etmelidir. Günahlar belaların sebeplerindendir.
Kazanmak mı istiyoruz? O halde bir karşılaştırma ve hesap yapalım:
1) Milli piyangoda 7de 7 yapma olasılığı yaklaşık 31 milyonda 1dir.
Sayısal lotodan 6 tutturma olasılığı yaklaşık 14 milyonda 1dir.
Şans topundan 5+1 bir tutturma olasılığı yaklaşık 4 milyonda 1dir.
At yarışı, iddaa gibi oyunlardan büyük miktarda para kazanma olasılığı da bu civarlardadır. 
2) Namaz kılarak ebedi, sonsuzluk, hayatını kazanma olasılığı 100de 99dur. 
Acaba bu fani, geçici dünyada zengin olmak mı tercih edilir yoksa ebedi hayatı kazanmak mı tercih edilir? Günde 24 saat vardır. Her bir saat altından daha değerlidir. 24 altını olan bir adam 1 altınını ebedi hayatını kazanmaya, namaza sarf etse çok güzel bir ticaret yapmış olur. Eğer o adam o 1 altınını bile namaz için kullanmasa çok büyük zarar eder.
Namaz kılan insan çok büyük bir hazine elde etmiş olur. 100de 99 kazanç ihtimali olan bu hazineyi elde etme fırsatı olan bir insanın günün 1 saatini bile namaza ayırmaması büyük bir zarardır.
“O bilet ise namazdır. Bir tek saat, beş vakit namaza abdestle kâfi gelir. Acaba, yirmi üç saatini şu kısacık hayat-ı dünyeviyeye sarf eden ve o uzun hayat-ı ebediyeye bir tek saatini sarf etmeyen ne kadar zarar eder, ne kadar nefsine zulmeder, ne kadar hilâf-ı akıl hareket eder! Zîrâ, bin adamın iştirak ettiği bir piyango kumarına yarı malını vermek, akıl kabul ederse -halbuki, kazanç ihtimâli binde birdir- sonra yirmi dörtten bir malını yüzde doksan dokuz ihtimâl ile kazancı musaddak bir hazîne-i ebediyeye vermemek, ne kadar hilâf-ı akıl ve hikmet hareket ettiğini, ne kadar akıldan uzak düştüğünü kendini âkıl zanneden adam anlamaz mı?
Halbuki, namazda ruhun ve kalbin ve aklın büyük bir rahatı vardır. Hem, cisme de o kadar ağır bir iş değildir. Hem, namaz kılanın diğer mübah dünyevî amelleri, güzel bir niyet ile ibâdet hükmünü alır. Bu sûrette bütün sermâye-i ömrünü âhirete mal edebilir. Fânî ömrünü bir cihette ibkâ eder.” Sözler (Risale-i Nur)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder