sosyoloji ,organik yaşam,seyehat

16 Aralık 2013 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI



MALZEMELER:



  • Yarım kg dan az yaprak

    • Limon (aralarına veya içine sıkmak için)
    • İsteğe göre nar ekşisi
    • Pişirme için su yada tavuk suyu da kullanabilirsiniz
    • İçi için;
      • 1 su bardağı zeytinyağı
      • 1 su bardağı pirinç
      • 1 adet kuru soğan
      • 1,5 yemek kaşığı nane
      • 1 tatlı kaşığı tarçın
      • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
      • 1 tatlı kaşığı tuz
      • 2 küp şeker
      • 1 su bardağı sıcak su
      Öncelikle pirinçlerimizi yıkadıktan sonra en az yarım saat sıcak suda bekletelim. Zamanınız varsa 1 saat de olabilir. Tencerenize 1 su bardağı zeytinyağı ve soğanı koyup güzelce kavurun. Soğan erken pembeleşsin diye üzerine tuzunu serpin. Daha sonra pirinçleri ekleyip diğer tüm malzemeleri karıştırıp pirinç cam gibi olana kadar 5 dakika kavurun. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyip altını kısıp hafif pişirin. Suyunu çektikten sonra ocaktan alıp demlendirin ve soğumaya bırakın.
      Bu arada yapraklarımızı sıcak suda bekletelim ve tuzunun çıkmasını sağlayalım. İster elinizle ister masanıza tersten serdiğiniz yapraklarınıza kendi zevkinize göre ( ister 1 yemek kaşığı ister 1 tatlı kaşığı ) iç malzeme alarak sarınız. Tencereyi istediğiniz kadar doldurup malzemenize göre üzerine tabak veya ağırlık koyarak suyunuzu (ben tavuk suyuyla yaparım genelde) sarmalarınızın hizasına gelecek şekilde dökün ve ocağa koyun. Kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte yumuşayana kadar (ara ara kontrol edebilirsiniz yada suyunu çekene kadar) yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Afiyet olsun.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder