sosyoloji ,organik yaşam,seyehat

16 Aralık 2013 Pazartesi

ÇOCUKLARDA İŞTAH ARTTIRMA ÖNERİLERİ...

ÇOCUKLARDA İŞTAH ARTTIRMA ÖNERİLERİ



  1. ÜST KAT KOMSUNUN TARİFLERİNİ DENEMEYİN:
6 bisküvi,a kaşık pekmez,bir yumurta sarısı ve bir dilim peynir...Bulamaç besinler diye tanımlanan bu tür tarifler yüksek kalorili oldukları gibi,baskın tatları severek yiyen çocukların dilinde sadece yoğun şeker tadı kalmasına yol açıyor.Bu da çocuklarda şekerli tatlar konusunda seçici bir yapı gelişmesine neden oluyor.Buna alışan çocukların damak tadı duyuları da yeni lezzetlere karşı oldukça dirençli hale geliyor

 2.  İLK DENEMELERDE SABIRLI OLUN:
Çocuklar her yeni besine ortalama (8-10)denemeden sonra alışıyor.Bu nedenle ilk deneme de bir kase havuç püresini bitirmesini beklemeyin.Ancak
bir kaşık bile olsa her gün bu yeni besini çocuklarımıza tattırarak sabırlı olup alışma sürecini beklemeliyiz

3. ENERJİNİZİ DOĞRU BESİNLERDE KULLANIN:

Ispanak yedirmek için çocuklarımızla kılıç kalkan oynamak yerine, enerjimizi süt,süt ürünleri,et, yumurta balık ve tahıl yedirmeye saklayın.Çünkü bunlar çocuklarımızın gelişimi için yaşamsal öneme sahipler.

4. 7. AYDAN İTİBAREN PÜTÜRLÜ GIDALAR YEDİRİN:

Yiyecekleri çatalla ezip,yumuşatarak yedirmeye çalışın.İlk denemelerde pütürlü yiyemeyen çocuğumuza karşı soğukkanlılığınızı koruyun.Sabır ve inatla denemelere devam...

5. SOFRAYA BİRLİKTE OTURUN:

9 aylıktan sonra çocugumuz tok bile olsa mutlaka sizinle sofraya oturtun.Çocuğunuzun önüne koyacağınız küçük bir ekmek parçası veya köfte ile kendi kendine yemek yeme hazzına varmasını sağlayın.

6.1 YAŞINDAN SONRA KONTROLLÜ EMZİRİN:

Anne sütüne çom alışkın ve düşkün bebekler,bir yaşından sonra anne memesini bir nevi tiryaki gibi emiyor.Anneyi her gördüğü yerde,her canı istediğinde emmeye çalışıyor.Anne memesi emip bir şekilde doyduğu için de ekstra gıda yemek istemeyedebiliyor.Siz de bu durumdaysanız 1 yaşından sonra daha kontrollü emzirin.

7. ÇOCUĞUNUZA ÖRNEK OLUN:

Çocuğunuz sizin yemek yeme alışkanlıklarınızı taklit edeceğini unutmayın.Sebze yemeyi sevmeyen bir babanın,makarnadan maydanozları ayıklayan bir kardeşin bulunduğu bir ailede küçük bebeğin önüne koyulan her şeyi yiyip bitirmesini beklenmemeli.Elinizde tabakla televizyon izliyorsanız,çocuğunuzu sofrada oturup yemek yemeye ikna etmeniz kolay olmayacaktır.

8. YEMEK ÖNCESİNDE ABUR CUBUR YEDİRMEYİN:

Yemek öncesi verilen abur cubur atıştırmalıkların,ara öğünlerin yemek saatinde kabusa neden olacağını unutmayın.

9."YEMEK SOFRADA YENİR" MESAJINI VERİN:

Çocukların dikkat süresi çok kısadır ve uzun süre sofrada sabit halde oturmaya tahammül edemezler.İki lokma yedikten sonra ayağa kalkan çocuğunuzun peşinden,elinizde tabak çatalla koşuşturmayın.Onu birkaç kez uyardıktan sonra hızla sofrayı kaldırıp,yediği besinle yetinmesini sağlayın ve bir sonraki yemek saatine kadar da herhangi bir gıda almasına engel olun.

10. ISRAR ETMEYİN,ANCAK ALTERNATİF DE SAĞLAMAYIN!:

Çocuğunuza 'teklif var ısrar yok ancak alternatif de yok' deyin.İşin sırrı gaddar anne kavramında yatıyor!! :) Kereviz yemeğini yemeyi reddeden çocuğa karşı doğru yaklaşım makarna pişirmek değil! bir hafta süreyle her öğünde kereviz yemeği sunmaktan geçiyor.

11.OYUN OYNAYARAK YEDİRİN:

Çocuğunuz 1 yaşında ise belli oranda oyunla,kandırmaca ile yemek seanslarını daha çekici hale getirebilirsiniz. Ancak bunu,videoya kaydedilmiş reklam serilerinin önüne oturtularak,her reklam döngüsünde ağzını robot gibi açan bir çocuk noktasına da götürmeyin.

12.CEZA YA DA ÖDÜL VERMEYİN:

Yemek seanslarıyla ilişkilendirilmiş ceza/ödül yöntemleri başlangıçta işe yarıyor gibi görünebilir ancak 'yaşamak için yemeliyiz'algısının kurulmasına olumlu katkısı olmaz.

UMARIM İŞİNİZE YARAYAN BİR YAZI OLMUŞTUR. HERKESE UYGULAMA KONUSUNDA ALLAH YARDIM ETSİN VE MUTLU SONA ULAŞINIZ İNŞALLAH ANNELER...

KYNK:KUR'AN VE SÜNNET IŞIĞINDA ÇOCUĞUMU BÜYÜTÜYORUM KİTABINDAN...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder