sosyoloji ,organik yaşam,seyehat

12 Ocak 2014 Pazar

SİRON YAPILIŞI (ZİRON-SİLOR)

HAZIR YUFKADAN SİLOR YAPILIŞI

Aslında pekçok farklı söylenişi vardır "siron" nun.Ama tabiki de ben memleketim olan "Giresun'numun yaptığı şekliyle ve "siron" ismiyle sizinle paylaşmak istedim.
MALZEMELER:

  • 3 adet hazır yufka
  • 2-3 parça çorbalık tavuk (suyu ile yufkalarımızı ıslatıyruz)
  • 1 kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 y.kaşığı pul biber
  • 1 y.kaşığı tereyağ
  • 1 parça kızartılmış veya haşlanmış tavuk
  • 1 t.kaşığı köri
  • 1 t.kaşığı kekik
  • 1 t.kaşığı nane
  • 1 t.kaşığı tuz
NOT:Dilerseniz bunu tavuk koymadan da yapablir hatta tavuk suyu koymadan da ılık su veya ayran ile ıslayabilirsiniz.Ayrıca köri de koymayabilir hatta kekik de eklemeyebilirsiniz tamamen sızın damak tadınıza kalmış ..Benim dolabımda 2 gün önceden kızartılı kenara koyulmuş tavuğum oldugundan degerlendırmek ıstedım ayrıca mutlaka çorbalık tavuğum hep vardır!(malum 12 aylık kızımın tum corbalarına koyarak bol besın degerı yuksek yıyecekler olması acısından)Çorbalık tavuğu kasabınızdan ıstedıgınızde rahatlıkla temın edebılır ve pılavlarınza veya ıstedıgınız herseye lezzet katmasını saglayabılırsınız!

YAPILIŞI:





Öncelikle hazır yufkalarımızı şekilde ki gibi kesip borcamımıza ustu yukarıya bakacak sekılde yerlestırıp 200 derecede uzerlerı kızarana kadar fırınlıyoruz.Bu arada haşlamış olduğumuz tavuk suyumuzla üzerine gelecek şekilde her tarafını ıslıyoruz.SIRASIYLA..

Üst sol resimdeki düdüklüye atılmış çorbalık tavuğumuz.. ve didiklenerek içerisine "köri,karabiber,tuz ve bir mıktar tavuk suyu eklenerek tatlandırılan tavuklarımız ...Sonrasında ıslattıgımız sironun üzerine tavuklarımızı koyduktan sonra sarımsaklı yogurdumuzu da ekleyip...

Tereyagımızı guzelce pul bıberımızle yaktıktan sonra ocaktan almaya yakın nane ekleyıp uzerıne gezdırıyoruzz..AFİYET OLSUNNNN!

itiraf etmeliyim ki çok lezızzzz ve kılo kontrolu olanlar dıkkatlı olsunlar ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder