sosyoloji ,organik yaşam,seyehat

8 Ocak 2014 Çarşamba

!!! BEBEK ÜRÜNLERİNE DİKKAT !!!

Daha doğmadan şefkatle kucakladığımız,bin bir zahmetle dokuz ay karnımızda taşıdığımız, tarif edilmez bir sancı ile dünyaya getirdiğimiz gözbebeklerimiz,yavrularımız dünyaya geldikleri ilk günden beri kimyasallarla tanışıyor.Nasıl mı?Tuvalet temizliklerinde kullandığımız ve içinde onlarca çeşit kimyasal madde bulunan ıslak mendillerle...



Yapılan araştırmalara göre ıslak mendıllerde 62 kimyasal maddeden sadece 18 tanesi zararsız olduğu ortaya çıkmış.İçindeki miktarlar az olsa dahi sürekli temasın nasıl etki edeceği bilinmemektedir.Bunun yanı sıra ıslak mendillerde kullanılan kağıtların %100
selülozdan üretilmiş olmasına da dikkat etmemiz gerekiyor.Aksi takdirdemendil olarak kullandığımız kağıt ciltte ciddi tahrişlere neden oluyor.Son yıllarda bunların hepsi göz önüne alınraka sadece su ile ıslatılmış pamuktan üretilen ıslak mediller üretiliyor.Tercihimizi bu mendillerden yana kullanmamız bızım iyiliğimizze olucaktır.Veya evde pamuğu su ile ıslatarak kullanmak da bir çözüm olabilir. ssağlıklı acaba?

Bundan bir yıl öncesine kadar piyasada satılan "polikarbonat(şeffaf,parlak plastik) biberonlarda "Bisfenol A"(BPA)bulunmakta idi.Bu kimyasalın özellikle hormonal zararlarının ispatlanmasından sonra dünyada yasaklandı.1 haziran 2011'DE TÜRKİYE'de yasaklanmıştı.Ancak stokta bulunan bu madde içerikli biberonların denetim dışı satılma ihtimali de yüksek olduğundan aldığımız biberonların üzerindeki mutlaka "Bisfenol A"(bpa)İÇERMEMEKTEDİR.yazısına dikkat etmeliyiz.!!!
Bebeklerin vücutlarına temas eden kıyafetlerde de mutlaka pamuklu rünler kullanmalıyız. Sentetik ürünler doğaları gereği özellikle boyanırken daha çok kimyasal madde kullanımı gerektirmektedir.
Pamuklu ürünlerin ise;baskısız olmasına dikkat etmeliyiz.Çünkü baskılı süslü püslü ürünlerde yumuşaklık için "FİTALATLAR" denilen bir madde kimyasalı kullanılmaktadır.Bu kmyasal grubun ise çocuk geelişimine sıkıntı oluşturduğu bilimsel çalışmalarda mevcuttur..Yine alacağımız oyuncakların da boyasız ve ahşap olmasına dikkat etmeliyiz.

FORMALDEHİTLİ ÜRÜNLER

Giysilerde kırışmayı engelleyici madde olarak kullanılmaktadır ve uzun süreli ütü gerektirmez,küflenmeye karşı koruyucu etkisi vardır.Ancakkkkk bu maddenin solunum,sindirim ve deri yoluyla alınımı "inatçı alerji,astıma neden olup göz,burun ve boğaz tahrişlerine kadar yorgunluk,dikkat dağınıklığı,baş dönmesi ve astım krizlerine kadar pek çok olumsuz yan etkisi olduğu da bir gerçektir.Bu madde nelerede var diyorsanız; elbiselerin dışında yer döşemeleri,yapı malzemeleri,kaplama ürünler,temizlik ürünleri v.sAYRICA UNUTULMAMALIDIR Kİ FORMALDEHİT KANSERE NEDEN OLABİLMEKTEDİR.
Kısacası yeni dünyaya gelen ve savunma mekanızması henuz tamamlanmamıs bebeklerimizi elimizden geldiğince zararlı kimyasallardan uzak tutmalıyız.Bu nedenle herzaman bilinçli olmalı  veuzun vadede yavrularımızı nasıl bir tahribata sebep olacağı net olarak bilinmeyene bu maddedlerden uzak tutalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder