sosyoloji ,organik yaşam,seyehat

7 Ocak 2014 Salı

ÖDEMLE BAŞ ETMENİN YOLLARI..??

Hepimiz elimizde,ayağımızda ya da yüzümüzde meydana gelen olağan dışı şişliklerden yakınırız zaman zaman.Kilo aldığını söylediğimiz birçok kişinin de "kilo değil,şiş"yantını verdiğini çok duymuşuzdur.Çoğu kez önemsenmeyen ve basit yöntemlerle üstesinden gelinmeye çalışılan ödem problemi ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor.Bu nedenle şikayetin uzun süre devam etmesi halinde mutlaka uzman bir hekime danışılması gerekiyor.

ÖDEM NEDİR?

İnsan bedeninde damar içerisinde dolaşan sıvıların damar dışına çıkması ve doku araları ile cilt altında birikmesi sonucuna"ödem"deniyor.Ödemler bölgesel olabildiği gibi vücüdun genelinde de oluşabiliyor.Ödemin oluştuğu bölgeye göre altında yatan hastalık hakkında fikir sahibi olunuyor.

NEDEN OLUŞUR?

Ödem oluşmasına yol açan en büyük etken "fazla tuz tüketilmesi"dir.Fakat bununla birlikte hareketsiz bir yaşam,oturarak çalışmak,uzun süren yolculuklar vb.durumlar vücutta fazla sıvı birikimine neden olur.
Ayak ve bacaklardaki ödemlerin temelinde lenfatik tıkanıklar,damar tıkanıklığı,ilerlemiş varis gibi hastalıklar olabiliyor.Göz,yüz ve dudaklarda görülen şişlikler ie daha çok "allerjik reaksiyon"olarak tanımlanır.Ayrıca sabah uyandığımızda gözde görülen şişlikler vücuttaki tuz atılımının azaldığınıın işaretidir.Uzmanlar kalp ve karaçiğer gibi organların yetersizliklerinde de karın zarı ve akçğer zarında sıvı birikimi olabileceğini;ayrıca bazı kanserlerin yayılması sonucunda sıvı birikiminin sıkça gözlendiğini ifade ederler.

SORUN UZUN SÜRE DEVAM EDİYORSA?

Ödem uzun süredir devam ediyorsa ya da sık sık tekrarlıyorsa altta yatan mutlaka neden tespit edilmelidir.Çoğu kişi bu durumu kabullenip şiş el ya da ayaklarıyla yaşamaya ve kendince çözümler üretmeye çalışıyor.Uzmanlar bunun çok önemsenmesini ve hayati nem taşıdığınının altının çiziyor.

TEDAVİ İÇİN;

Öncelikle altta yatan neden bulunması ve tedavisi edilmesi gerekyor
  1. Yemekleri az tuzlu pişirin ve daha çok baharat kullanın
  2. Şekerin sindirilmesinde çok miktarda su gerekir ve vücut suyu tutar.Tüketilen şeker miktarının azaltılması gerekiyor
  3. Bol sebze ve meyva tüketilmeli
  4. Günde 2.5 lt su içilmeli ve asitli yiyeceklerden uzak durulmalı
  5. Ara öğünlerden birinde probiyotik yoğurt veya kefir tüketin
  6. 8 saatten fazla ya da az uyumayın
  7. Kadınların en çok regl öncesinde ve regl sırasında ödem görülmektedir.Bunu en aza indirmek için şeker ve tuzdan özellikle sakınılmalıdır.
KYNK:SEMERKAND AİLE DERGİSİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder